Съвременни решения във видеонаблюдението
На Фокус

LAN Кабели

Усукана двойка

усуканата двойка са Ethernet кабели, които представляват мрежови кабели за пренос на данни в частна мрежа (LAN). Това е и най-използваният мрежови кабел, който се изпозлва за връзка между компютри, router-и и switch-ове. Физически те представляват 8 медни кабела усукани един около друг, като по този начин се намалява магнитната интерференция много. Те се разделят на няколкото вида:UTP,STP,FTP,SFTP

UTP - Неекранирана усукана двойка


Най-евтиния кабел на пазара, който се ипозлва масово в съвременните компютърни мрежи. Направен от 4 двойки медни проводници усукани един около друг. Проблем на тези кабели е това, че на по-дълги разстояния се влошава качеството на сигнала.


STP - Екранирана Усукана Двойка


Подобен на UTP-то, но има и защитно фолио под пластмасовата изолация и всяка двойка е екранирана. Това покритие предпазва проводниците от външни смущения, като по този начин помага за по-добро пренасяне на данните. 


FTP - Фолио-екранирана Усукана двойка


Попринцип по-евтин вариант от STP тъй като екранировката на всички проводници е една. Неговата изолация обаче е от по-качествена пластмаса спрямо тази на UTP-то, предназначена за външнен монтаж.


Scroll To Top